تولید ورق فلزی سیاه به روش نورد گرم انجام می‌شود، به این صورت که شمش فولادی تا دمایی قبل از ذوب حرارت داده شده تا خمیری شود، سپس وارد مراحل نورد شده و آرام‌آرام پهن و مسطح می‌گردد به صورتی که تبدیل به یک مکعب مستطیل با طول زیاد گردد، طی این فرایند به دلیل حرارت بالای شمش مسیر انجام فرایند با آب خنک می‌شود و پس از انجام هر مرحله نورد مجدداً محصول خروجی هر مرحله وارد کوره می‌گردد تا به دمای مناسب برسد. در هر مرحله فاصله غلتک‌ها کمتر می‌گردد تا جایی که در مرحله آخر فاصله غلتک‌ها به اندازه ضخامت ورق می‌رسد.

 

 

انواع ورق فولادی

 
این ورق‌ها بر اساس نحوه‌ی فرآیند ساخت و نوع مواد و آلیاژهای مصرفی دسته بندی می‌شوند که هر کدام در بخشی از تولید و صنعت به کار برده می‌شود. در بین ورق‌های تولید شده در بازار آهن آلات، ورق گرم از طریق غلتک و در دمای زیاد ساخته می‌شود و دارای مقاومت زیادی است. با انجام یک مرحله اسید شویی روی ورق گرم، ورق سرد تولید می‌شود.
 
ورق فولادی
 

برش ورق

جهت برش ورق فولادی به صورت مکانیکی از انواع قیچی‌های اهرمی، ماشینی و دستی استفاده می‌شود. توسط این قیچی‌های مکانیکی می‌توان انواع ورق، شمش و میله‌ها را برید. این فرآیند بدون براده ریزی آهن اتفاق می‌افتد. عملیات پانچینگ بر روی ورق خام فلزی انجام می‌گیرد. فرآیند سوراخکاری نیز که یکی از روش‌های برش است توسط سوراخ‌های ریز و نزیک به هم در یک قطعه فلزی پانچ می‌شود. ساده‌ترین نمونه برای ورق فلزی سوراخ دار، رنده می‌باشد. ورق‌های فلزی توسط پرچ، جوش، پیچ و مهره و اشپیل‌ها به هم یا به المان‌های دیگر مونتاژ و متصل می‌شوند. از متداول‌ترین روش‌های جوشکاری می‌توان به جوش پرسی و جوش مقاومتی اشاره کرد. در جوشکاری مقاومتی در محل مورد نظر، دو قطعه فلز روی هم قرار داده شده و از محل اتصال آنها جوشکاری انجام می‌شود. این عملیات با توجه به ضخامت ورق‌ها انجام می‌گیرد. تجهیزات و دستگاه جوشکاری مقاومتی با جریان متناوب کار می‌کند.